Płyty warstwowe

Płyta warstwowa – tzw. płyta obornicka zbudowane są z:

  • okładzina z blachy stalowej lub aluminiowej (rzadziej aczkolwiek spotykane są okładziny z płyt OSB, płyt kartonowo-gipsowych)
  • rdzeń (styropian, poliuretan, wełna mineralna)

Rodzaj rdzenia dobiera w zależności od naszych aktualnych potrzeb. To właśnie rdzeń powoduje, że  płyta warstwowe jest płytą wielofunkcyjną.

Podstawowymi parametrami przy doborze płyty warstwowej są:

  • rodzaj budowli (chłodnie, magazyny, hale produkcyjne, kotłownie)
  • rodzaj konstrukcji (lekka, murowana, rozstaw dźwigarów itp.)
  • koszt (czy warto przepłacać)

Rdzeń styropianowy posiada atesty NRO – czyli nierozprzestrzeniający ognia. Płyta z tym rdzeniem znalazła zastosowanie w tanim budownictwie przemysłowym, gdzie nie ma restrykcyjnych wymagań co do niepalności materiału konstrukcyjnego.

Płyta z rdzeniem poliuretanowym posiada atest NRO i klasy ogniowe: B-s2, E 60, EI 15. Klasy ogniowe zależne są od takich parametrów jak typ „zamka”, grubość płyty i rodzaj poliuretanu (domieszki zmieniające właściwości fizyczno-chemiczne materiału izolacyjnego).

Wełna mineralna jako rdzeń posiada najlepsze współczynniki z wyżej wymienionych, ale dużym minusem jest ciężar takiej płyty. Jeśli chcemy uzyskać konkretną wartość przenikalności cieplnej, a zależy na miejscu warto przemyśleć zakup płyty z poliuretanu, natomiast jeśli liczymy się z kosztami to polecam zakupić płytę wykonaną z rdzenia styropianowego, ściana (dach) będą grubsze, ale cenowo na pewno będzie to w dalszym ciągu opłacalne w porównaniu do płyty z poliuretanu.

Bardzo często producenci w swoich katalogach i na stronach internetowych zamieszczają tabele przenikalności cieplnej płyt warstwowych. Oprócz tabel przenikalności zamieszczone są także informacje odnośnie ciężaru takiej płyty, rozstawienia łat.